Giriş
Üzerinde herhangi bir yapı bulunmayan kır düğün salonlarına, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilir. Ancak, faaliyet konusuyla ilgili genel şartların ve düğün salonları için belirlenmiş ek şartların sağlanması gerekmektedir.
Hukuki Dayanak ve Mevzuat Analizi
İmar mevzuatına göre “yapı” tanımına girmeyen açık alanlarda düzenlenecek kır düğünleri için yapı kullanma izin belgesi aranması söz konusu değildir. 3194 sayılı İmar Kanunu’nda yapı; “Karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesisler” olarak tanımlanmıştır.[K2]
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin görüşünde, kır düğünü faaliyetinin yürütüleceği alanda imar mevzuatına göre yapı tanımına giren bir yapı bulunmaması durumunda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, faaliyet konusuyla ilgili genel şartlar ve düğün salonları için belirlenmiş ek şartların sağlanması koşuluyla ruhsatlandırmanın mümkün olabileceği ifade edilmiştir.
Uygulamaya Yönelik Açıklamalar ve Prosedürler
Kır düğünü ruhsatlandırılması için izlenmesi gereken prosedürler şu şekildedir:
Tabiat parkı gibi açık alanlarda kır düğünü yapılabilmesi için, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen genel şartların sağlanması gerekmektedir.
Düğün salonu faaliyeti için yönetmelikte öngörülen özel şartların da yerine getirilmesi zorunludur.
Eğer düğün faaliyeti için açık alanda herhangi bir yapı (konteyner, prefabrik bina vb.) kullanılacaksa, bu durumda yapı kullanma izin belgesi veya yapı kayıt belgesi aranacaktır.
İstisnai Durumlar ve Özel Koşullar
Bazı özel durumlar için farklı koşullar söz konusudur:
Konteyner veya Geçici Yapılar: Kır düğünü için konteyner gibi taşınabilir yapılar kullanılması durumunda, İmar Kanunu’na göre bu tür yapılar da “yapı” tanımı içerisinde değerlendirildiğinden, yapı kullanma izin belgesi veya yapı kayıt belgesi gereklidir.
Tarla, Arsa Niteliğindeki Yerler: Tapuda tarla, arsa vb. nitelikte görünen yerlerde düğün salonu açılabilmesi için, öncelikle tarım dışı kullanım izinlerinin alınması ve yapı kullanma izin belgesi veya yapı kayıt belgesi edinilmesi gerekmektedir.
Havuz Başı Açık Düğün Salonları: Mevcut bir işletmenin (örneğin lokanta) havuz başı açık düğün salonu olarak da kullanılmak istenmesi durumunda, yönetmelikte düğün salonları için aranan şartların karşılanması halinde ruhsatlandırma yapılabilir.
Sonuç Değerlendirmesi
Üzerinde herhangi bir yapı bulunmayan kır düğün salonları için yapı kullanma izin belgesi zorunlu değildir. Ancak, bu tür açık alanlarda düzenlenecek düğünler için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen genel şartların ve düğün salonları için öngörülen özel şartların sağlanması gerekmektedir. Eğer alanda herhangi bir yapı (sabit veya taşınabilir) bulunuyorsa, bu yapılar için yapı kullanma izin belgesi veya yapı kayıt belgesi aranacaktır.