İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınırken sunulması gereken ustalık belgesinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı olması zorunludur. Ustalık belgesi düzenleme yetkisi, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında sadece MEB’e bağlı mesleki eğitim merkezleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerine aittir. Diğer kurumlardan alınan belgeler, işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurularında geçerli kabul edilmemektedir.
Bazı özel sektörlerde farklı uygulamalar bulunmaktadır:
Güzellik Salonları: Güzellik salonlarında sorumlu müdür olarak görev yapacak güzellik uzmanının ustalık belgesi, ilgili ön lisans/lisans diploması, mesleki veya teknik lise diploması, belirli koşullarda 4. seviye kurs bitirme belgesi veya 4. seviye mesleki yeterlilik belgesinden birine sahip olması gerekmektedir.
Masaj Salonları: Masaj salonlarında sorumlu müdür olacak kişilerin, ustalık belgesi veya diğer alternatif belgelere ek olarak en az 520 saatlik eğitim sonunda verilmiş bir belgeye sahip olmaları gerekmektedir.
Taşınmaz Ticareti: Taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunanlardan işyeri açma ruhsatı için 3308 sayılı kanun kapsamında ustalık belgesi istenemez, bunun yerine yönetmelikte belirtilen belgeler yeterlidir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurularında sunulan ustalık belgesinin geçerli olabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki eğitim merkezleri veya mesleki ve teknik Anadolu liselerinden alınmış olması zorunludur. Üniversiteler veya diğer kurumlar tarafından verilen ustalık belgeleri, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında geçerli değildir. Ruhsat başvurusunda bulunan kişiler, ustalık belgesi yerine mevzuatta belirtilen alternatif belgeleri de sunabilirler.